El llegat cultural de Torre-saura

Sota el títol “El llegat cultural de Torre-saura. Avivar una llum transcendent de la nostra història”, el Cercle Artístic ha dedicat una de les seves conferències habituals de cada divendres a donar a conèixer el valor històric, cultural i social del patrimoni del comtat de Torre-saura i les feines que desenvolupa la Fundació des del 2021 en aquest sentit. Els conferenciants han estat l’historiador Antoni Camps Extremera, l’expresident del Cercle Artístic, Alberto Coll de Arredondo, i la bibliotecària del Cercle Artístic Martina Moll Llorens. Entre el públic, que va ser força nombrós, hi assistí el vicepresident de la Fundación José María de Olives y de Ponsich Conde de Torre-saura, Guillermo de Olives Olivares.

Fotografia de Sonia Rotger – Talaia Cultura SL
Fotografia de Sonia Rotger – Talaia Cultura SL

Origen de la Fundació

L’expresident del Cercle Artístic, Alberto Coll, qui s’encarregà de conduir l’acte, prengué la paraula per recordar quin és l’origen i la raó de ser de la Fundación José María de Olives y de Ponsich, Conde de Torre-saura.

“Quan va morir José María de Olives y de Ponsich, sisè comte de Torre-saura, el conjunt de béns materials, inclòs el palau, van passar a mans de qui va ser el seu home de confiança, Juan Valero Fortuny”, introduí Coll. Amb l’objectiu de preservar aquest patrimoni i d’evitar-ne la segregació, l’any 2012, Valero Fortuny va crear la Fundació, institució que passà a ser titular dels béns, amb dos vessants molt marcats. Per una banda, la social, amb diferents programes de col·laboració amb diferents entitats benèfiques. I per altra, la promoció i la divulgació de la història del comtat i de Menorca, la qual cosa implica també la recuperació, la conservació i la difusió del patrimoni històric, documental, artístic, arquitectònic i etnològic de l’antic comtat. “Que és extens en quantitat i en qualitat”, afegí Coll.

L’obertura al públic del palau, la rehabilitació de les seves façanes, l’inventari de la biblioteca, la restauració d’obres d’art o la recuperació d’importants construccions etnològiques, són alguns dels projectes que, des de l’any 2021, s’han posat amb marxa de la mà de Talaia Cultura SL. “La primera feina que es va engegar a iniciativa del llavors gerent, Josep Estruch, va ser la salvaguarda de l’immens fons documental de l’antic comtat”, afirmà Coll que, tot seguit, donà pas a l’arxivera Martina Moll.

La importància del patrimoni documental

L’actual bibliotecària del Cercle Artístic va començar la seva intervenció reflexionant sobre la importància de tenir cura del patrimoni documental. “És una font imprescindible per construir el relat històric”, afirmà Moll, qui també assegurà que s’ha de preservar per responsabilitat, memòria i identitat. “També hem de donar-hi accés i poder llegar la informació a les generacions futures”, afegí.

Amb aquesta base, Martina Moll exposà la feina de neteja, descripció, catalogació i classificació que s’ha fet –i que es continua fent- amb el fons documental de Cas Comte. “El resultat és accessible a través d’ATOM, un programari d’arxiu on es troba tota la feina i on es pot fer la cerca de tots els documents descrits. Es pot navegar a través del fons”, explicà Moll.

Abans d’acabar, va fer referència a les estadístiques d’ús de Google Analytics,  que reflecteixen que en el darrer mes la web de l’arxiu comtal ha rebut prop de 130 visites. “S’ha fet molta feina, però encara en queda molta més per fer”, acabà Moll.

El repte d’obrir el palau al públic

En darrer lloc, intervingué Toni Camps, historiador i responsable en matèria de patrimoni històric de la Fundación José María de Olives y de Ponsich, Conde de Torre-saura, qui va reconèixer el gran repte que va suposar l’obertura al públic de la casa comtal. “S’ha fet un esforç molt gran per rehabilitar nombrosos espais i recuperar una part molt important de béns històrics i artístics”, assegurà Camps, qui desglossà la seva intervenció en quatre àmbits.

Fotografia de Sonia Rotger – Talaia Cultura SL

Arxiu i biblioteca

“Un fons documental històric d’una casa privada com és Cas Comte té molt de valor. És l’acumulació escrita de totes les activitats que els membres de la segona branca de la família Olives han realitzat al llarg dels segles. És un reflex dels càrrecs i les ocupacions personals i públiques que han tingut, de les polítiques d’aliances matrimonials, de l’administració de les seves propietats,… Un arxiu històric és crucial pel manteniment d’una casa. Justificava com havien rebut les propietats, privilegis, jurisdiccions… Això explica per què hi ha un fons documental tal voluminós i tan important i tot el que ha representat per Ciutadella i per Menorca”, relatà Camps.

En aquest sentit, els documents intervinguts han estat incomptables. Alguns d’ells, en molt mal estat de conservació, han implicat una feina de neteja important. S’ha lluitat contra la brutícia, la humitat, els fongs i, fins i tot, els ratolins.

Pel que fa a la temàtica del fons, s’han identificat molts documents de caràcter judicial i relacionats amb la transmissió d’herències i patrimonis. També hi abunden els protocols notarials, els relacionats amb les ocupacions personals i públiques dels membres de la casa al llarg del temps, els d’administració de les finques i propietats, la documentació comptable i l’estrictament personal i privada.

El valor de la biblioteca de la casa és també destacat, ja que revela el perfil intel·lectual dels membres de la segona branca de la família Olives i les seves preferències literàries.

Adequació d’espais i museïtzació

“Obrir el palau no és només obrir-ne la porta” explicà Antoni Camps, qui assegurà que ha implicat molta feina. Una d’elles ha estat la incorporació d’elements interpretatius amb l’objectiu de fer viable la visita i donar a entendre el valor d’aquest patrimoni. S’hi han instal·lat vitrines amb documents especials, panells explicatius i un audiovisual introductori. Elements, però, sempre en línia amb l’estètica del palau. “És una casa històrica, no un museu”, recordà Camps.

Adequar els espais ha suposat també molta feina de restauració i de millora de l’aspecte general de la casa. Realització de retocs de fusteria i de paraments, recol·locació de mobles i objectes decoratius, neteja de tapissos o col·locació de cortinatges, són algunes de les tanques que s’han hagut de fer per recuperar l’esplendor primigeni de la casa. Sempre, amb coherència històrica. “No hi ha res posat a l’atzar”, matisà Camps, qui reconeix que, actualment, el palau “fa goig” i dona a entendre als visitants com vivien les elits menorquines de temps enrere.

Cas Comte ocupa una superfície d’uns 6.000 metres quadrats i té prop d’un centenar d’habitacions. “Per a la temporada 2025 haurem obert al públic quasi el 70 % del total de la casa”, revelà Camps.

Restauració dels béns mobles

Pel que fa a la restauració de béns mobles, s’han recuperat peces històriques rellevants, com retrats i quadres de gran format. També s’han restaurat i electrificat de nou bona part de les aranyes que llueixen als salons nobles, unes feines que han estat realitzades per Joan Gomila.

Restauració i rehabilitació de béns immobles

Cas Comte, situat al centre històric, és un dels edificis més emblemàtics de Ciutadella, amb un gran impacte visual en el lloc on es troba. “És per açò que la restauració de les façanes s’havia de fer amb criteri, perquè no perdessin el seu valor ni la seva essència”, detallà Camps. En aquest sentit, la rehabilitació de l’enfront s’ha realitzat tot respectant el pas del temps i les pàtines històriques de la pedra. S’han substituït només les peces més deteriorades utilitzant el mateix tipus de material i la mateixa tècnica constructiva i s’han retirat tots els elements disconformes (cablejat, claus, cartelleria, etc.). Val a dir que els criteris que s’han seguit han estat aprovats i autoritzats pel Servei de patrimoni del Consell Insular de Menorca, ja que no s’ha d’oblidar que Cas Comte és un edifici protegit.

Altres intervencions fora del palau han estat la rehabilitació del Molí Comte de Ciutadella i la restauració d’algunes de les barraques més emblemàtiques de les finques del comtat, entre les quals hi ha la coneguda com Barraca des Comte, situada en el lloc de Ses Truqueries. En aquestes tasques hi han col·laborat els voluntaris del grup GIBET de la Societat Històrico-arqueològica Martí i Bella, entitat adscrita al Cercle Artístic de Ciutadella.

Llibre

Berto Coll va tornar a intervenir per concloure l’acte. Ho va fer per donar a conèixer el llibre Torre-saura: Història del comtat de Torre-saura durant el període de la segona branca Olives (1818-1995), signat, precisament, per ell mateix i Antoni Camps. Un exemplar publicat en català, castellà, francès i anglès, que repassa la història del comtat, que explica els objectius de la Fundació i que recull testimonis de persones molt vinculades a la casa.

Primary Color
default
color 2
color 3
color 4
color 5
color 6
color 7
color 8
color 9
color 10
color 11
color 12